Pasta Alla Carbonara potiče iz porodice italijanskih jela i sastoji se od testenine, jaja, parmezana, pančete ili slanine i crnog bibera. Carbonaro na italijanskom znači peć na ugalj i neki veruju da je jelo prvi put napravljeno kao obrok italijanskim rudarima.

Ima još nekoliko anegdota kako je nastala Karbonara. Prvo, misli se da dolazi sa planina Apenini koje se nalaze na istočnoj obali italije. Po nekim mišljenjima drvoseče sa tih planina su prvi spremili Karbonaru. Jelo su spremali na vatri od uglja, a radije su koristili pene zato što im je bilo lakše da ih mešaju, odnosno bacaju sa jajima i sirom.

Druga priča je da posle oslobodjenja Rima 1944. godine došlo do velike nestašice hrane. Savezničke vojne trupe su snabdevale lokalno stanovništvo jajima u prahu i slaninom, pa su oni to iskoristili da sa vodom spreme pastu.

Postoji teorija da je u regionu Lacio koji se nalazi na pola puta izmedju Rima i Beneventa testenina prvi put začinjena u napuljskom stilu sa jajima, masti i sirom. Tokom okupacije Rima u Drugom svetskom ratu, mnoge porodice iz srednje klase su otišle iz Rima i na putu saznale za ovo jelo.

Najjednostavnija i najverovatnija priča je da je jelo uvek postojalo u okviru tradicionalne italijanske porodice, čak pre nego što je rimska kuhinja dobila pečat slave.