Napuni praznu čašu

Izbor odgovarajućeg vina nije nimalo lak. Jako je bitno znati neka osnovna pravila pri izboru vina. Evo nekoliko saveta koja vina idu uz koja jela.

 

Ljubiteljima morske hrane kao što su školjke,rakovi I ostrige birajte suvi šampanjac ili kvalitetniji roze. Uz belu ribu po pravilu ide I belo vino osim u slučaju da je spremana na roštilju u toj kombinaciji može biti posluženo crno vino.

Prema persijskoj legendi, vino je “otkriveno” u današnjem Iranu, kada je jedna žena slučajno popila pokvareni soka od grožđa, malo se opila, i to joj se svidelo!

Uz belo meso piletine i ćuretine služi se belo vino,a uz pečenu piletinu i ćuretinu najbolje ide lagano crno vino. Kada pričamo o prasetini imate opciju da birate šta se vama lično više sviđa. Koji god izbor uradili,nećete pogrešiti. Ako se želite družiti na roštilju uz vino onda najbolje idu polusuva crvena vina.

 

‘’Marketinška israživanja pokazuju da većina ljudi kupuje određeno vino ili zato što prepoznaju brend, ili ih privuče pakovanje, znatno manji broj njih kupuje vino zato što se u njega razume.’’

I za kraj još jedna napomena. Ne zaboravite da se uz supu nikada ne služi vino. Tokom celog obeda vina servirajte od belih ka crnim, tojest od lakših ukusa ka onim težim.

Grčka izreka za vino: ’’Napuni praznu čašu, isprazni punu, ne ostavljaj je nikad ni punu ni praznu.’’